"Hát én immár kit válasszak....?"

Milyen szempontok alapján és főleg miért válasszunk profi esküvői fotóst
"Hát én immár kit válasszak....?"

Mindenki fülében ott cseng még a gyermeki ének szó: "..hát én immár kit válasszak, virágom virágom?.." De bele sem gondolunk sokszor, hogy mennyi fontos döntés, választás van egy egy kérdésben amikor az ember a saját esküvőjét kezdi el szervezni.
Az utóbbi rövid évtizedben szerencsére kis hazánkban is végbe ment egy nagyon jó irányú változás. Az esküvő mint iparág komoly szintet fejlődött mind a minőség mind a verseny terén. Sokkal több lehetősége van egy házasulandó párnak a saját igényeinek kielégítésére,
álmai megvalósítására. Vagy ami egyre gyakoribb, egy igazi egyéni esküvő megszervezésére. Ebben természetesen az iparban dolgozó remek szolgáltatóknak nagy szerepe van. Az első pillantásra látható változást nyilván a képeken venni észre, hiszen ez az, amin keresztül mindenki szembesül arról,
milyen is volt az esküvő. Igy ha aktuális lesz a szervezés, azonnal a legfontosabb szolgáltatók közt a fotós választás is előtérbe kerül.


De kit is válasszon ki egy jegyes pár? Mi az amit egyáltalán figyelmbe kell venni ilyenkor? Bizony sok fejben csendül fel ez a kérdés. Ahol nem csendül fel, ott sajnos többnyire az ár az ami fontos és ebben az esetben sok szerencse kell hozzá, hogy olyanba fusson bele a jegyes pár aki az olcsó ár melllett minőséget vagy netán valami plusszt is produkál a nagy napon. Érdemes ezt jól megfontolni, mert nagyon sok múlik az anyagiakon ez tény, de ne innen közelítsük meg a kérdést mindjárt az elején ha lehet. Azon érdemes először elmorfondíroszni, hogy mi az ami nekünk egy képen tetszik. Mi az ami szerintünk fontos a saját esküvőnkkel kapcsolatban. Nyilván az mindenkinek ugyanúgy fontos, hogy a jelentős pillanatok események legyenek megörökítve. Azt kell hogy mondjam, ez a minimum.
Az igazán jó esküvői nem attól lesz mások által is szépnek mondott, hogy ezzek a közhellyel éljek, amikor szép a menyasszony és kész. Az igazán jó esküvői fotó maradandó értékkel bír, mert azon felül, hogy technikailag tökéletes, képvisel egy stílust ami értelem szerűen az alkotó egy kézjegye és persze tudja közvetiteni azt a hangulatot érzelmet emocionális plusszt, amitől érték lesz és maradandó ákár tíz év múlva is.


 

Nyilván vannak olyan trendek, pillanatnyi hóbortok esetleg divatok, amik egy két évig életképesek csak. Ezek az úgymond szokások lesznek azok amiken később a gyermekek jókat nevetnek talán, de úgy vélem ha a kép tükrözi azt amiért létrejött, ha közvetíteni tudja azt az érzelmet és örömöt amit akkor érzett a szerelmes pár egymás iránt, akkor a kép sosem fog nevettség tárgya lenni, sosem lesz ciki.
A megfelelő fotós kiálasztásánál ezért alaposan szemügyre kell venni a képeket, persze csak azután, miután eleve megfogott minket valami benne. Elsőre is már feltűnik az, hogy az embert oda tapasztja a monitor vagy netán az album elé egy egy kép. Megfogja benne valami, amit nem feltételnül tudunk, hogy mi az. Nos ez az a plussz, amivel nem minden fotó rendelkezik. Ezért szoktuk javasolni, hogy ha az első benoymás megvolt, akkor már úgy is nézzük meg a képeket, hogy el tudjuk e képzelni magunkat is ilyen képeken. Tetszik e a látásmódja a választott fotósnak, a stílusa a képek kidolgozásának. Mennyire egységes az anyag az egészét nézve. Fontos , hogy ne egy, hanem több esküvő anyagát is át tudjuk nézni egy egy szakembertől. Mert akkor kapunk képet arról, hogy általánosságban milyen minőségi munkát végez. Egy egy esküvőn lehetnek nagy tematikai eltérések, mivel minden egyes jegyespár más, de pont ezt az egyéniséget nem szeretnénk elnyomni, hanem épp kiemelni szeretnénk azt. Viszont öt hat esküvői anyag után már fel lehet fedezni egyfajta stílust az adott fotósnál, ami szerint Ő megközelíti a témát.
Ezek mellett az egyik legfontosabb szempont még, hogy a képek technikailag is megfeleljenek a kor követelményének. Gondolok itt arra, hogy élesség és minőségi oldalon is megállja a helyét a kép, valamint a tudatosság jeleit abszolút hordozza, azaz legyen tudatosan szerkesztett (komponált) a fotó. Véletlenek mindenhol vannak, ezért a fejlődő technikáknak köszönhetően midnekinek sikerülhet egy egy jó kép. Akár mobillal vagy egyéb eszközzel is lehet néha jó fotót készíteni. Pont ez az a nagy hiba, amit fotós választánál elkövetnek a leggyakrabban a kedves párok. Láttak valakitől egy vagy két jó pillanat képet vagy épp véletlenül készült felvételt és máris rá bizzák életük legfontosabb eseményét.
Az profi esküvő fotós és a sima hobby fotós közt az a különbség, hogy a profinak tudni kell alkalmazkodni az adott körülményekhez akkor is, ha azok nehezek éppen, vagy nehezen megoldhatóank tűnnek. Együtt kell szorosan működnie a többi szolgáltatóval, hiszen közös célunk a pár teljes körű minőségi kiszolgálása és egyik szolgáltató sem engedheti megmagának, hogy magát helyezi előtérbe a másik szolgáltatóval, vagy ne adj isten a párral szemben.


Amikor az "esküvői gépezet" harmónikusan rugalmasan, egymást segítve a háttérben észrevehetetlenül dolgozik, a pár az esküvője után rendszerint csak arra emlékszik, hogy minden gördülékeny volt, minden jól ment és nekik tényleg csak a vendégekkel és persze egymással kellett foglalkozniuk.
Mindig jó, ha a pár tud időben és anyagiakban is tervezni a fotósával. Nyilván itt fontos kérdés az is, hogy ki mennyiért és hogyan dolgozik. Ezért nem feltétlen azt kell nézni, ki milyen összeget mond ki elsőre, hanem nézzük meg, hogy ár / érték arányban milyen minőségű szolgltatást tud nyújtani. Milyenek a referenciái, ami jól bemutatja a különböző helyzetekhez milyen jól alkalmazkodik, mennyire szereti a kihivásokat és főleg milyen látásmóddal adja át ezeket.
 

Oszd meg:

Newsletter