Out of order (Üzemen kívül)

Egy rövid ismertető azokról a dolgokról, amikről a megrendelőknek kevés tudomása van, amolyan kulisszák mögötti történet.
Out of order (Üzemen kívül)
Bizonyára már sokan látták ezt a táblát kiakasztva liftajtóra, sífelvonóra, mozgólépcsőre, illetve olyan berendezésekre, amiket rendszeres használ az ember. Megpróbálom elmagyarázni, hogy miért ezt a címet adtam a cikkemnek.
 
A fotográfus legjobb barátja a felszerelése. Rá is szolgált erre a rangra, mivel mindig lehet rá számítani, soha nem fáradt, állandóan a legjobb formáját nyújtja…kivéve, amikor nem.
 
Egy olyan esetet mesélnék el, ami velem történ meg. Egyik megrendelőm kérésére egy szállodának a portfólióját kellett elkészítenem. Szinte végig állványról dolgoztam és sajnos már az elején úgy tettem fel a gépet az állványfejre, hogy nem rögzítettem rendesen az egyik csavart. Éppen a fürdőszobában dolgoztam, a gép vertikális állásban, mikor elengedett a rögzítés és a gép a köre pottyant. A vakupapucs kiszakadt a helyéről és betörte a gép tetején lévő magnézium borítást. Azonnal meghibásodott az autofókusz. Természetesen patakokban folyt rólam a víz, de befejeztem a munkát egy másik vázzal. egy hét múlva megtörtént a javítás, ami 50.000 forintomba került.
 
Mivel a fényképezőgépet és tartozékait is ember gyártja és Murphy is megírta anno, hogy „ami elromolhat, az el is romlik”, ezért állandóan számolni lehet azzal, hogy egyszer cserben hagy a nagyra becsült technika.
 
És ez természetesen munka közben fog megtörténni. A fényképezőgépek zárszerkezete gyárilag kalibrálva van bizonyos expozíció számra. Ezek az adatok csupán tájékoztató jellegűek, lehet előtte is és utána is jóval a leállás pillanata.
A baj, villámcsapásként érkezik. Kattogtatunk, majd egyszer csak néma csend és egy hibaüzenet olvasható a kijelzőn (Err99).A gépet ilyenkor nyugodtan el kell tenni a táskába, mert a hiba csak szakszervizben javítható.

Jön a tartalék váz, már akinek van ilyen. Amennyiben nincs, akkor vége a fotózásnak.
Természetesen egy magára valamit is adó profi, aki ebből él, rendelkezik egy, vagy több tartalék vázzal.
Tegyük fel, hogy a táskából előkerült a pótváz, a fotózás simán lezajlott, a teljes esküvő megörökítésre került, jobb esetben úgy, hogy a pár az egészből semmit nem vett észre.
 
Aki az alkalmazott fotográfiának szenteli életét, az nem csak hétvégi esküvőket fotografál, hanem minden mást is. Ezért gyakran egyik fotózásból a másikba „esik”.
Nézzük, hogy ebben az esetben mi történik a hibás vázzal, mivel elég hamar szükség van rá ismét.
Túl sok lehetőség nincsen.
Magyarországon egy darab hivatalos Canon márkaszerviz van, ez szolgálja ki a több száz profit az országban. Gyakran esik a választás egy külföldi szervizre, ami viszonylag korrekt árakkal dolgozik és az ügyfélközpontúság is megfelelő.

Mindkét esetben minimum 7-10 napig nincs fényképezőgép.
Addig kell a tartalék vázakkal dolgozni, vagy igénybe venni a kollégák segítségét.
Ez majdnem mindenhol működik is.
 
Ebben a cikkben a fényképezőgép meghibásodása volt példának felhozva, de minden elromolhat. Az objektív, a vaku, a memóriakártya, a számítógép.
A javítási költségek rendkívül borsósak, mivel különleges szakértelemmel bíró, képzett műszerészek ügyes keze szükséges, ezen finommechanikai felszerelések javításához.
 
Amikor fellapozzuk az esküvőnkről készült albumot és elégedetten nézzük a képeket, ne feledkezzünk meg a táskában megbúvó fényképezőről, objektívről és kis barátaikról, mivel nélkülük nem sikerülhetett volna dokumentálni azt a csodálatos napot.

Oszd meg:

Newsletter